1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Износът на говеждо месо от Ирландия е нараснал с 6% през 2015 г.

Износът на говеждо месо от Ирландия е нараснал с 6% през 2015 г.

Производителите се надяват, че 2016-та ще бъде добра за тях, въпреки предизвикателствата в млечния сектор и ценовия натиск

За 6-та поредна година в Ирландия има ръст при износа на хранителни стоки. Най-голямо увеличение бележи експортът на говеждо месо - с цели 6% през последната година.

Стойността на износа на храни и напитки от Ирландия достига 10 млрд. евро през 2015 г. Той се е увеличил с близо 50% от 2009 г. насам. Намалял е обаче експортът на живи животни с 20% до 195 млн. евро. Спада и износът на свинско месо с 2% до 570 млн. евро. Експортът на месо заема 34 на сто от общия износ на хранителни стоки. Ирландия е традиционен износител на месо и месни продукти в повече от 52 страни. Експертите отбелязват, че хранителната индустрия се справя добре в една трудна международна среда, в която цените на храните падат с близо 19%. Производителите се надяват, че настоящата година ще бъде добра за тях, въпреки предизвикателствата в млечния сектор и ценовия натиск. В подкрепа на своите износители, Селскостопанският борд на Ирландия ще отвори нови офиси – в Сингапур и Варшава.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.