1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Износът на пшеница от Казахстан расте стремглаво с напредването на сезона

Износът на пшеница от Казахстан расте стремглаво с напредването на сезона

Египет е закупил повече от 1.5 млн. тона руска пшеница, откакто сезонът започна в началото на юли

Изглежда Казахстан е на път, както Украйна, да става все по-голяма сила в износа на пшеница с напредването на 2011-а, въпреки транспортните разходи, които удариха 160 долара за тон само за доставките на зърно до някои пристанища.

Има изгледи износът на зърно от бившата съветска република да се съживи още повече, отколкото се е очаквало, като достигне до 8.3 метрични тона, включително 8.0 метрични тона пшеница, според данни на аташетата на американското министерство на земеделието в столицата на Казахстан Астана.

Американското министерство на земеделието даде официална оценка за износа на казахстанска пшеница от 7.5 метрични тона, докато казахстанската държавна компания за търговия със зърно - Фууд Контракт Корпорейшън, миналата седмица фиксира общо превози в размер на 8 метрични тона зърно.

Такова развитие при пшеницата би трябвало да представлява 48% ръст спрямо предходната, както и третата най-силна за страната година при износа на пшеница въобще.

Аташетата уточнават, че техните прогнози отразяват и доставките на хлебна пшеница с високо съдържание на протеини от други големи доставчици - като Европейския съюз, където немските култури бяха изтормозени от дъждовете - освен спада в казахстанските цени, които все още са напомпани от миналогодишната суша.

"В момента цените на казахстанската пшеница са много по-високи от цените на световния пазар. Но с новата реколта те вероятно ще спаднат значително през следващите няколко месеца" - коемнтира аташето.

Логистични предизвикателства

Досега Казахстан не можеше да се зарадва на ръст в износа на товри, от които се ползваше неговият съсед Русия, като нямаше възможност, например, да спечели всички поръчки от Египет, най-големият вносител на пшеница, въпреки че самият Казахстан също е допустим доставчик (за разлика от Украйна).

Египет е закупил повече от 1.5 млн. тона руска пшеница, откакто сезонът започна в началото на юли.

Превозите от Казахстан, страна без излаз на море, обаче срещат препятствие - високите транспортни такси до пристанищата, които могат дори да надвишат цената на зърното, ако се използват руските или украински черноморски портове. В момента тези такси достигат 160 долара за тон.

"В допълнение, в години като тази, когато Украйна и Русия са с богата реколта, това прави много по-трудно получаването на квоти за тези черноморски пристанища" -добави аташето.

Казахстан се опитва да преодолее тази пречка чрез инвестиции в пристанищата на Балтийско море, транспортът до които е по-скъп, освен чрез субсидирането на товари, както и чрез увеличаване на железопътния износ към съседен Китай.

"Почти идеален сезон"

Аташетата определят казахстанската зърнена реколта на 19.2 метрични тона, ребаунд на 60% от миналогодишните хит-нива по време на сушата, подпомогната сега от "почти идеален" вегетационен период,

Пшеничната реколта, от която почти всичко са пролетни сортове, бележи ръст от 65% до 16.0 метрични тона.

"Единствената останала загриженост за културата е дали началото на студеното време или обилните дъждове преди или по време на прибиране на реколтата ще се отразят на качеството й" - каза аташето.

Мнозина наблюдатели очакват Украйна да разкрие данните за повредената от дъждовете реколта, въпреки че е в ДДС режим и износни мита, и двете от които са в процес на преглед, и които са обвинявани за бавния старт на износа на страната през тази година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.