Износът на свинско и говеждо месо от България е ограничен

Анализ на Асоциацията на месопреработвателите

През 2008 г. са изнесени 1801 тона говеждо месо и 1200 тона свинско месо. Това каза председателят на Асоциацията на месопреработвателите Костадин Чорбаджийски пред Фокус. Износът на свинско месо се е увеличил 2 пъти в сравнение с 2007 г., когато са изнесени само 548 тона, каза Чорбаджийски и обясни, че по-съществен е износът на птиче месо, но износът му е спаднал през 2008 г. до 11 800 тона или с 32%. „Спад се отбелязва и при традиционния износ на агнешко месо, който спада постоянно от 2005 г. досега - от 8 263 тона през 2005 г. до 6 314 тона през 2008 г. Средната цена по износа на агнешко месо през 2008 г. е 6300 долара за тон за страните от ЕС и 6800 долара за тон за трети страни”, каза още той.

През август средните референтни цени на свинското месо в европейския съюз спаднаха с 8% в сравнение с 2008 г. и бяха на равнището от 154,07 евро за 100 кг кланично тегло. Тези цени остават доста по-високи от равнищата, отбелязани през 2005 и 2006 г. Чорбаджийски обясни, че в България за нуждите на месопреработвателната промишленост се внася основно свинско месо. „Главно се внасят обезкостени разфасовки от гърди и джолан, както и известни количества обезкостени разфасовки от бут и плешка. Внасят се и охладени свински половинки”, каза той.