1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Износът на свинско месо от Полша бележи значителен ръст

Износът на свинско месо от Полша бележи значителен ръст

За първите 9 месеца количеството на изнесената продукция се е увеличило с 8 процента

Износът на свинско месо от Полша бележи значителен ръст, въпреки Африканската чума по свинете. За първите 9 месеца количеството на изнесената продукция се е увеличило с 8 процента до над 320 хиляди тона.

Последните случаи на Африканската чума по свинете са открити от ловци в края на миналата седмица, съобщават ветеринарните власти. Става дума за 10 диви свине, отстреляни близо до границата с Беларус.

Въпреки че болестта е засегнала и свиневъдни стопанства, износът на свинско месо расте. В сравнение с първите три тримесечия на 2014 година увеличението е със 17 на сто, отчитат от земеделското министерство.

Благодарение на по-високите цени, стойността на износа е нараснала с 11 процента до над 570 милиона евро. Има разместване при страните-вносителки на полско свинско. Докато в миналото по-голямата част от продукцията е била доставяна за Германия, Китай и Русия, тази година като основни купувачи се открояват Съединените Щати, внесли месо на стойност 68 милиона евро, следвани от Италия – 66 милиона и Чехия с 55 милиона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.