1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Изследват трапезната сол за вредни примеси в Добричко

Изследват трапезната сол за вредни примеси в Добричко

Под 1% са пробите със завишено съдържание на калиев йодат

37 проби трапезна сол са изследвани през първите девет месеца на годината за съдържание на калиев йодат, съобщиха от РИОКОЗ – гр. Добрич. От тях 4 проби са българско производство и с произход от Eвропейския съюз и 33 проби са внос – предимно от Украйна, Египет и Тунис. Две от изследваните проби не отговарят на Наредбата за изискванията към състава и характеристиките на солта за хранителни цели, т.е. установено е завишено съдържани на калиев йодат. В лабораториите е констатирано съдържание от 62,00 мг/кг при норма от 28 до 55 мг/кг. Изпратено е писмо до инспекцията, на чиято територия е предприятието – производител, за предприемане на мерки.

Във връзка с планирана тематична проверка за съдържание на оцветители в храни са изследвани общо 5 проби – 2 броя оцет от местни производители и 3 броя доматени концентрати. Няма констатирани несъответствия. По сигнал е изследвана и 1 проба бутилирана трапезна вода по микробиологични показатели, която е стандартна и отговаря на изискванията.

Добричката хигиенна инспекция е извършила и 64 проби с общо 319 анализа по заявки на клиенти. Анализирани са растителни мазнини, хляб, хлебни закуски, захарни изделия, макарони и др. продукти от местно производство. При 5 проби са установени несъответствия. Две проби хляб са с повишено съдържание на готварска сол, една закуска е с понижено съдържание на сухо вещество и повишено съдържание на сол и мазнини, в 2 проби бутилирана трапезна вода е изолиран Псевдомонас аеругиноза.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.