1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Кафето ще поскъпва заради изменението на климата

Кафето ще поскъпва заради изменението на климата

Две трети от висококачественото кафе Арабика идва от дребни фермери, които работят в уязвими райони

Сутрешното ни кафе навярно ще стане значително по-скъпо и в същото време като качество ще се върне „назад към 50-те години“. Това крещящо предупреждение идва от нов доклад на индустриалната асоциация за честна търговия Cafеdirect, която прогнозира, че до три-четвърти от кафето в света е изложено на все по-голям риск от въздействието на климатичните промени, които и бездруго вече смущават доставките и вдигат цените, пише greentech.bg.

Две трети от висококачественото кафе Арабика идва от дребни фермери, които работят в уязвими райони“, казва Волфганг Вайнман, директор стратегическо развитие в организацията – пазарен наблюдател. „Те нямат устойчивостта, която по-големите организации имат, а в същото време се намират в тропическите райони, където, според прогнозите за изменението на климата, ща има най-голямо влошаване и екстремни метеорологични събития.“

В доклада не се прогнозират вероятните последици върху цените на кафето от въздействията на изменението на климата, но Вайнман предупреждава, че „когато се вгледате в историческите данни за всички ценови пикове, те винаги идват от проблеми с доставките, като например студ или суша“.

Според специалиста, има свързани с климата въздействия като наводнения, свлачища или суши, които заплашват доставките, но фактор е и търсенето от развиващите се пазари, което расте бързо и оказва допълнителен натиск върху цените. „Цените ще нарастват“, предупреди той, добавяйки, че няма ще има особено силен натиск върху по-висококачественото кафе. Това увеличава перспективата заедно с високите цени да се завърнем към качеството от 50-те години – нещо, което никой не желае.

Докладът на Cafеdirect обяснява и как организацията се опитва да смекчи въздействието на климатичните промени, засягащи кооператив в Перу, в който има над 6000 малки фермери. Тя работи заедно с неправителствени организации за въвеждането на стратегии за адаптиране, като например програми за засаждане на дървета с цел намаляване на риска от свлачища, мерки за справяне с ерозията на почвата, както и така наречените „слънчеви сушилни машини“, които дават на земеделските стопани по-голяма гъвкавост при сушене на плодовете на кафето, позволявайки им да адаптират реколтата при по-малко предсказуеми метеорологични условия.

Инициативата се финансира от приходи, генерирани чрез световния пазар на въглеродни кредити чрез съседен проект за опазване на горите, осигурявайки устойчив източник на доходи за мерките за адаптация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.