1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Как търговското споразумение между Канада и Европейския съюз ще се отрази на сектор свиневъдство

Как търговското споразумение между Канада и Европейския съюз ще се отрази на сектор свиневъдство

Преди Споразумението да влезе в сила, трябва да се извърви още доста път

Как търговското споразумение между Канада и Европейския съюз ще се отрази на сектор свиневъдство? При внос от Канада за свинското месо има определена квота. Количества над предвиденото ще бъдат облагани както досега.

Освен това канадските доставки за Стария континент трябва да отговарят на всички изисквания на Европейския съюз, което означава, че вносът на месо от животни, третирани с хормони, остава забранен.

До момента търговията със свинско между Канада и Европейския съюз е била незначителна. Така например през миналата година Германия е експортирала само 4 хиляди тона месо за северноамериканската страна. В обратната посока няма никакви доставки. Експерти в Брюксел не очакват тази картина да се промени съществено след влизането в сила на СЕТА.

Въпреки тази прогноза Белгия издейства защитна клауза за своите фермери. В нея се казва, че отделните белгийски региони ще имат правото да въвеждат вносни мита за канадско свинско, ако решат, че безмитната квота застрашава селското им стопанство.

Преди Споразумението да влезе в сила, трябва да се извърви още доста път. В началото на декември предстои гласуване в Търговската комисия на Европейския парламент. Към края на годината СЕТА ще стигне и до пленарната зала. След това трябва и всичките 28 национални парламента да дадат зелена светлина. Този процес ще отнеме поне една година. (

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.