Какво показват проверките на Държавната агенция за метрологичен и тeхнически надзор?

Най-честите нарушения са включване на грамажа на опаковката към крайната цена, което удря клиента в сметката

Над 500 партиди с предварително опаковани еднакви количества и 850 броя с различна разфасовка захарни и шоколадови изделия, млечни и месни продукти са били проверени от инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и тeхнически надзор (ДАМТН) през първото полугодие на територията на цялата страна. Проверки са били извършени в София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе и Плевен.

Най-честите нарушения са включване на грамажа на опаковката към крайната цена, което удря клиента в сметката. Съставени са общо 5 акта за установяване на административни нарушения. От разпространение са спрени 2 251 несъответстващи продукта, от които 2 250 пакета ориз. Глобите за нарушителите варират от 400 до 7 000 лева при първо провинение и от 800 до 14 000 лева при повторно. Проверките ще продължат до края на годината.

В резултат на регулярно извършваните през последните години тематични проверки по видове продукти, рязко са намалели жалбите за несъответстващи количества и случаите с ощетени клиенти. През 2011 г. са спрени от продажба 42 790 опаковки заради несъответствие с написаното количество на опаковката, спрямо 2 255 спрени за първото полугодие на 2016 г.

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар