1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Калифорния може да забрани продажбата на перки от акула

Калифорния може да забрани продажбата на перки от акула

Риболовът на акули е забранен в Шотландия, Англия и на Хаваите

Законодатели в щата Калифорния внесоха законопроект за забрана на проджабата и разпостранението на перки от акула, съобщава сайтът Treehugger, позовавайки се на „Лос Анджелис Таймс”.

Супата от перки на акула е деликатес на китайската кухня и се смята за особено тонизираща.  Начинът, по който се доставя ценната съставка обаче е доста отблъскващ – рибарите хващат акулите, отрязват перките им и ги пускат обратно в океана, където огромните риби умират от загуба на кръв.

Броят на акулите, които биват убивани всяка година от хората е трудно да се установи и в различните изследвания варира между 20 и 100 милиона екземпляра. Едва 2 до 5% от тяхното месо – перките – се използва, останалото се изхвърля обратно във водата.

Въпреки очевидната жестокост на тази практика, мярката има своите противници. Сенатор Леланд Ий и няколко собственици на китайски ресторанти обявиха, че ще обжалват промените в закона. Ий заяви, че е разтревожен от свръхулова на акули и подкрепя забрана на практиката да се убиват акули единствено заради техните перки.

„Пълната забрана на консумацията на перки от акули е неправилна и представлява несправедлива атака срещу азиатската култура и кухня”, смята сенаторът. „Популациите на някои акули са все още големи и техният риболов може да бъде достатъчно устойчив”, допълни той.

Риболовът на акули е забранен в Шотландия, Англия и на Хаваите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.