1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. "Картофено движение" пуска корени в Гърция

"Картофено движение" пуска корени в Гърция

Снимка:

Фермери от северната част на страната се обединиха с местни жители, за да осигурят евтини картофи на хора, засегнати от финансовата криза

"Картофено движение" пуска корени в Гърция, след като миналата събота фермери от северната част на страната се обединиха с местни жители, за да осигурят евтини картофи на хора, чиито семейни бюджети са изтънели заради финансовата криза, съобщава в. "Етнос", цитиран от БТА.

Помощта е взаимна, тъй като производителите се оплакват, че са изнудвани от прекупвачите. Инициативата е на фермерите от областта Пиерия, Северна Гърция, които смятат да пуснат на производствени цени не само картофи, но и зехтин, ориз, боб и други продукти.

Миналата събота в гръцкия град Катерини са били продадени първите 24 тона картофи на цена от 25 цента за килограм. Тогава там се стекоха над петстотин гърци, за да купят евтини картофи. "Спечелих повече и си получих парите в брой – не в някакви смешни чекове, издадени от прекупвачите, които могат и да не бъдат изплатени", каза Лефтерис Кесополос, цитиран от Ройтерс.

Предвижда се тази събота експериментът да бъде повторен, като трима производители са обявили, че ще пуснат за продан още 75 тона картофи. Те казали, че в складовете имали 50 хиляди тона и че прекупвачи ги изкупували на цени 10-13 цента за килограм, докато по магазините те се предлагали между 70 и 75 цента за килограм.

Битката за картофа, изглежда, намира подражатели, тъй като интерес към това начинание на фермерите проявяват все повече доброволчески сдружения от цяла Гърция, чиято цел е да бъдат озаптени прекупвачите. Експериментът от град Катерини показа, че всичко е законно и че продаваната стока е с документи от производител, като за нея се издават фискални бонове и фактури, пише още в. "Етнос".

Тежката финансова криза в Гърция, която сега навлиза в третата си година, доведе до намаляване на пенсии и заплати и безработица от над 20 процента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.