1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Казахстан забрани износа на живи животни

Казахстан забрани износа на живи животни

Преди две години правителството в Астана състави национална програма за животновъдството

Тотална забрана за износ на живи животни издаде земеделското министерство на Казахстан. Причината е големият брой говеда и овце, продадени в съседен Узбекистан.
 
Само през миналата година казахски търговци са изнесли 156 000 живи говеда за съседната държава, четири пъти повече, отколкото през 2018-та. Това е довело до значително поскъпване на месото.
 
Преди две години правителството в Астана състави национална програма за животновъдството. Целта е до 2027 година броят на отглежданите в страната животни приблизително да се удвои – при говедата от 7 на 15 милиона, а при овцете от 18 на 30 милиона. В резултат производството на двата вида месо трябва да се увеличи от сегашните 600 хиляди на над 1 милион тона.
 
За да стимулират този процес, властите отпуснаха държавна субсидия в размер на около 500 евро за всяка внесена млада крава. С помощта на тези средства през миналата година са импортирани над 58 хиляди животни за разплод. В същото време обаче са експортирани тройно повече говеда, което проваля усилията за увеличаване на поголовието.
 
Според официалната статистика през 2019-та от Казахстан са изнесени 147 хиляди мъжки и близо 9 хиляди женски говеда. Запознати предполагат, че броят на експортираните юници е много по-голям и е прикриван с фалшиви митнически декларации.
 
Подобна е ситуацията и при овцете. Данните показват, че за миналата година са изнесени 263 хиляди животни, повече от половината от които са били овце майки.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.