Казахстан забрани износа на живи животни

Преди две години правителството в Астана състави национална програма за животновъдството

Тотална забрана за износ на живи животни издаде земеделското министерство на Казахстан. Причината е големият брой говеда и овце, продадени в съседен Узбекистан.
 
Само през миналата година казахски търговци са изнесли 156 000 живи говеда за съседната държава, четири пъти повече, отколкото през 2018-та. Това е довело до значително поскъпване на месото.
 
Преди две години правителството в Астана състави национална програма за животновъдството. Целта е до 2027 година броят на отглежданите в страната животни приблизително да се удвои – при говедата от 7 на 15 милиона, а при овцете от 18 на 30 милиона. В резултат производството на двата вида месо трябва да се увеличи от сегашните 600 хиляди на над 1 милион тона.
 
За да стимулират този процес, властите отпуснаха държавна субсидия в размер на около 500 евро за всяка внесена млада крава. С помощта на тези средства през миналата година са импортирани над 58 хиляди животни за разплод. В същото време обаче са експортирани тройно повече говеда, което проваля усилията за увеличаване на поголовието.
 
Според официалната статистика през 2019-та от Казахстан са изнесени 147 хиляди мъжки и близо 9 хиляди женски говеда. Запознати предполагат, че броят на експортираните юници е много по-голям и е прикриван с фалшиви митнически декларации.
 
Подобна е ситуацията и при овцете. Данните показват, че за миналата година са изнесени 263 хиляди животни, повече от половината от които са били овце майки.