1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Казахстан забранява износа на говеда и картофи

Казахстан забранява износа на говеда и картофи

Трудности изпитват и производителите на слънчогледово олио

От 15 декември Казахстан окончателно забранява износа на мъжки говеда, моркови и картофи. Първоначално мярката ще важи 6 месеца и има за цел осигуряването на достатъчно продукти за вътрешния пазар.
 
Още в началото на октомври тази година правителството забрани износа на женски говеда за разплод, както и на дребен добитък кози и овце. С тези ограничения властите се надяват да спрат поскъпването на говеждото, овчето и козето месо, както и на картофите и морковите. По данни на земеделското министерство от началото на годината цените на агнешкото и говеждото са скочили с 15, респективно 21%.
 
През първите 10 месеца на годината са били изнесени повече от 160 хиляди говеда, което е с 460 на сто повече, отколкото за същия период на миналата година. В същото време месопреработвателните предприятия в страната работят само на 50 %, тъй като нямат достатъчно суровини.
 
Трудности изпитват и производителите на слънчогледово олио, които се оплакват от външнотърговската политика на правителството. Заради въведените ограничения и за този продукт те не могат да изпълнят договорите с чуждестранните си партньори и са на ръба на фалита. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.