1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Киев и Варшава в словесен спор заради износа от Украйна

Киев и Варшава в словесен спор заради износа от Украйна

В същото време Украйна и Хърватия се договориха износът на зърно да минава през пристанищата на адриатическия бряг

До дипломатическа криза се стигна между Варшава и Киев, след като в изказване по телевизията външнополитическият съветник на полския президент Анджей Дуда, Марчин Пшидаш, защити полската забрана за внос на украинско зърно. По думите му Украйна трябвало да бъде благодарна за всичко, което Полша е направила досега.
 
Веднага след това полският посланик в Киев беше призован в украинското външно министерство, където получи уста нота, според която изказването на Пшидаш се смята за напълно неприемливо. Варшава реагира с раздразнение и министър-председателят Матеуш Моравецки написа в социалните мрежи, че в международната политика и в условията на война и имайки предвид огромната помощ, която Полша оказва на Украйна, не бива да се стига до подобни грешки. В същото време украинският посланик във Варшава също беше привикан в министерството на външните работи.
 
Няколко часа по-късно украинският президент Володимир Зеленски написа в своя профил, че няма да допусне някакви еднократни политически изказвания да разрушат връзките между двата народа. Той призова за охлаждане на емоциите, тъй като на първо място стоят свободата и благоденствието на Полша и Украйна и общата им позиция срещу Русия.
 
В същото време Украйна и Хърватия се договориха износът на зърно да минава през пристанищата на адриатическия бряг. Товарите ще се превозват най-напред по река Дунав, а след това ще стигат до пристанищата с влак. 
 
Новият маршрут беше договорен, след като Русия атакува украинските черноморски и дунавски пристанища. По данни на външното министерство в Киев при бомбардировките са унищожени 180 хиляди тона зърно. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.