1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Кипър въвежда строга регулация на ГМО храните

Кипър въвежда строга регулация на ГМО храните

Парламентът на страната започна разглеждането на правителствения законопроект, който въвежда нови правила за продажбата на тези продукти

Кипър се присъединява към страните от Европейския съюз със строга регулация на генномодифицираните храни. Парламентът на страната започна разглеждането на правителствения законопроект, който въвежда нови правила за продажбата на тези продукти, предаде БНР.

Основните промени, внесени в Закона за храните в Кипър, са свързани с изискванията в европейското законодателство за обозначаване и търговия с генномодифицирани храни. Тези продукти вече ще се продават на отделни щандове в магазините, като на етикетите им трябва да е изписано точно какво съдържат. Кипър засилва и контрола върху вноса и търговията с генномодифицирани храни.

Правителството прие законопроекта, за да гарантира пълно информиране и защита на кипърските потребители, както и техния избор какъв продукт да купят. Необходимостта от промените бе подчертана и с аргументи за здравето на хората и опазването на околната среда.

Първите реакции показват, че новият закон не се харесва на търговските фирми. Те не искат да видят своята стока отделена в магазините, познавайки отрицателната нагласа на купувачите към генномодифицираните храни.

Изказвания на политици обаче сочат, че парламентът изцяло подкрепя новите разпоредби и се очаква те да бъдат приети много бързо. Още повече, че през месец май предстоят парламентарни избори и един такъв закон може да привлече повече избиратели.

 

Етикети ГМО, храни, Кипър
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.