1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Китай е деветият най-голям потребител на вино в света

Китай е деветият най-голям потребител на вино в света

Бутилка "Шато Лафит" бе продадена в Хонконг само преди седмица на цена от повече от 200 хил. долара

Продажбите на колекционерски вина, организирани от международните отдели на Sotheby's и Christie's в Китай, ще наберат повече средства от търговете в Ню Йорк и Лондон взети заедно, казват говорители на двете къщи. Като пример те дават продажбата на "Шато Лафит", бутилка от което бе продадена в Хонконг само преди седмица на цена от повече от 200 хил. долара. Местните търгове нараснаха близо четири пъти откакто, преди две години, властите премахнаха таксите, които ги съпътстваха преди това, припомня Bloomberg.

Купувачите от Китай, където броят на милиардерите е нараснал с повече от 60% за изминалата година, може да се превърнат в основен стимул за двойното нарастване на аукционните продажби в Хонконг през идната година, добавя Елсууд.

„Червеното вино е по-добро от ценните книжа“, казва търговецът на гроздовата напитка Алекс Ю, опаковайки 5-литрова бутилка с "Шато Мутон Ротшийлд" за 10 321 долара.

Вносът на търговците в Хонконг е нараснал с 600 млн. долара за първите девет месеца, повече от целия през изминалата година. Стойността на всички аукционни продажби за тази година е в размер на 120 млн. долара, почти двойно повече от 64-те милиона оборот за 2009 година, сочат данни на правителството.

Китай е деветият най-голям потребител на вино в света, а високо алкохолните напитки са с дял от едва 2% от цялата консумация на алкохол в страната.

 

Етикети Китай, вино, цена
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.