1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Китай наложи наказателни мита за 128 американски стоки

Китай наложи наказателни мита за 128 американски стоки

Мерките влизат в сила от 2-ри април и засягат стоки на стойност 3 млрд. долара

Китай налага наказателни мита върху месо, вино, плодове и други продукти от Съединените щати. Мерките влизат в сила от 2-ри април и засягат стоки на стойност 3 млрд. долара.

Те са в отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп да наложи мита върху вноса на стомана и алуминий.  Това изостри напрежението между Пекин и Вашингтон и засили притесненията за възможна "търговска война".

Китайските мита за 8 продукта, внос от САЩ , като замразено свинско месо и отпаден алуминий, се увеличават с 25%, а тези за 120 други стоки ( сред които ядки, вино и сушени плодове) - с 15 на сто.

Китайските власти предупредиха през последните седмици, че Съединените щати трябва да се откажат от мярката за налагане на вносни мита върху стоманата и алуминия, а на 2 април заявиха, че стъпката има за цел да "защити китайските интереси" и да компенсира загубите от решението на Вашингтон.

Администрацията на Тръмп обаче обяви, че се подготвя нов списък с търговски санкции срещу Китай, предимно в областта на технологичния сектор. Очаква се той да съдържа китайски стоки за 60 млрд. долара и да ограничи инвестициите на страната в Америка. Влизането му в сила обаче първо ще мине през консултации в кабинета на Тръмп.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.