1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Китай с рекорден внос на храни и аграрни продукти

Китай с рекорден внос на храни и аграрни продукти

В сектора на храните най-голямо увеличение бележат разходите за внос на месо

През 2020-та година китайският внос на храни и селкостопански продукти достигна рекордната стойност от близо 141 милиарда евро, което е с 14 % повече, отколкото през 2019-та. Тогава увеличението спрямо 2018 година беше в размер на 10 на сто.
 
През миналата година китайският внос на соя скочи с 13 % до 100 милиона тона, за което бяха похарчени 32 милиарда и 500 милиона евро. Причините за този ръст са както увеличеното поголовие от свине, след преодоляването на aфриканската чума, така и задълженията за по-голям внос на соя от Съединените щати. Затова и количеството на поръчаната от Америка соя нарасна с 50 на сто до 26 милиона тона. Основният доставчик обаче остава Бразилия с 64 милиона тона. 
 
Заради слабото вътрешно производство, Китай трябваше да увеличи и вноса на царевица. През 2020-та той достигна рекордните 11 милиона тона, или двойно повече, отколкото година по-рано. Още по-голям скок беше регистриран при импорта на пшеница, със 140 процента до 8 милиона тона.
 
В сектора на храните най-голямо увеличение бележат разходите за внос на месо. Според данни на митническата администрация количеството е скочило с 60 на сто до почти 10 милиона тона, а платената за това сума е в размер на 25 милиарда евро. Най-голям дял има свинското с над 4 милиона тона, внесени на цена от малко под 10 милиарда евро.
Сравнително по-слабо е увеличението при импорта на млечни продукти. От тях китайските търговци са внесли близо 3 милиона тона, с 10 на сто над количеството от 2019-та. Стойността на тези продукти е в размер на 10 милиарда евро.
За разлика от вноса, резултатите от износа са по-слаби в сравнение с 2019 година. От експорт на аграрни продукти китайските износители са получили общо 62 милиарда евро, което е спад с 3 %. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.