1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Срив на цените при месото в Китай

Срив на цените при месото в Китай

Анализатори очакват поголовието да се възстанови напълно в рамките на следващите 3 години

Заради бързото увеличение на поголовието, цените на свинското месо в Китай тръгнаха стремглаво надолу. Само за един ден борсовите котировки паднаха с близо 13%.
 
От официалните данни на земеделското министерство в Пекин става ясно, че към края на ноември броят на свинете майки в Народната република е достигнал 90 % от нивото преди кризата с африканската чума. В комбинация с по-слабото търсене на вътрешния пазар това доведе до сериозно поевтиняване на месото, като на борсата в Далян цената на септемврийския контракт падна с 12 на сто до 3888 евро за тон. За сравнение: в момента на физическия пазар един тон се продава за 4530 евро.
 
След Съединените щати Китай е втората държава в света, в която се търгуват фючърси за живи свине. Експертите очакват, че с разширяване на предлагането цените ще продължат да падат. Така за физическия пазар през втората половина на годината се прогнозират цени от малко под 3200 евро за тон, но само в случай, че производството продължава да расте със сегашната скорост.
 
Анализатори очакват поголовието да се възстанови напълно в рамките на следващите 3 години. През 2024-та то ще е с 10 % по-голямо в сравнение с 2020-та. След сериозния спад заради африканската чума, през миналата година са изградени 12 000 нови свинеферми, а други 13 000, затворени заради вируса, са възобновили дейността си. За настоящата година се предполага, че производството на месо ще достигне 42 милиона тона, или 40 процента от световното производство.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.