1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Китай временно отменя митата върху соя от САЩ

Китай временно отменя митата върху соя от САЩ

Миналият месец двете най-големи икономики в света сключиха частично търговско споразумение

Заради щетите, които коронавирусът нанася на китайската икономика и селското стопанство в частност, Пекин временно ще отмени наказателните мита, наложени върху близо 700 стоки, внасяни от Съединените щати. Сред тях са свинското и говеждото месо, както и соята.

От допълнителните мита ще бъдат освободени също така суровият петрол и втечненият природен газ, медицинско оборудване и някои лекарства, особено антибиотици, съобщават от китайското финансово министерство. Отмяната ще важи за минимум една година.

Миналият месец двете най-големи икономики в света сключиха частично търговско споразумение. В него Китай се задължава в рамките на следващите две години да внася допълнителни американски продукти на стойност 200 милиарда долара. Епидемията от коронавирус обаче поставя под въпрос способността на Народната република да изпълни тези задължения.

Затова властите в Пекин сега дават на местните компании възможност да поискат освобождаване от вносни мита. Ако китайските фирми не бъдат призовани да заявят отмяната на митото за американска соя, те ще продължат да купуват от Бразилия и така ще нарушат частичното споразумение.

От митата могат да бъдат освободени и царевица и пшеница, както и медна руда и алуминиев скрап, става ясно от съобщението на финансовото ведомство. Заявления ще могат да се подават от 2 март.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.