1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Китай замрази преговорите за смекчаване на търговския спор със Съединените щати

Китай замрази преговорите за смекчаване на търговския спор със Съединените щати

В понеделник влязоха в сила новите американски наказателни мита в размер на 200 милиарда долара

Китай замрази преговорите за смекчаване на търговския спор със Съединените щати. Планираното за тази седмица посещение на китайска делегация във Вашингтон беше отменено, след като Белият дом въведе нови наказателни мита за стоки от Народната република.

В сряда китайският вицепремиер Лиу Хе трябваше да пристигне в американската столица по покана на финансовия министър на Съединените щати, за да търсят варианти за деескалация на спорните въпроси. Засега не е ясно дали ще бъде насрочена нова дата за такава среща.

В понеделник влязоха в сила новите американски наказателни мита в размер на 200 милиарда долара. Това е втората такава стъпка, предприета от Вашингтон, след като през лятото Съединените щати наложиха допълнителни вносни такси за стомана и алуминий от Китай. В отговор Пекин обяви, че ще облага американски продукти с наказателни мита за 60 милиарда долара.

Белият дом заплаши, че ще има и трета фаза в този конфликт, при която ще наложи допълнителни мита в размер на нови 267 милиарда долара. Това би означавало, че всички китайски стоки, внасяни в Съединените щати, ще се облагат с наказателни такси. Възможностите на Китай да отговори по същия начин са ограничени, тъй като страната внася американски стоки само за 130 милиарда долара.

В същото време търговският спор между Вашингтон и Брюксел има шанс да бъде смекчен. По думите на американския министър на икономиката Уилбър Рос ще се търси начин да се избегнат взаимните наказателни мита, в това число и за европейските автомобили.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.