1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Китайски компании искат да изкупят 70% от земеделската ни продукция

Китайски компании искат да изкупят 70% от земеделската ни продукция

Окрупняването на родните фермери е задължително условие

Близо 70% от земеделската ни продукция през Кампания 2016-та може да се реализира на китайския пазар. Това прогнозират от Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България.

На националния форум на Конфедерацията проф. д-р Христо Бозуков потвърди и уверението на министър Танева, че окрупняването на родните фермери е задължително условие, за да се постигне по-висока цена на крайната продукция от тютюн, зърно, зеленчуци, плодове и маслодайни култури. От китайските държавни компания твърдо са заявили, че искат да работят с държавата в лицето на министерството и Фонд „Земеделие“, както и с големите браншови организации.

Раздробените и малки агросдружения не представляват интерес за тях. Поне 30% от всички производители на земеделска продукция трябва да членуват в съсловни организации, каквито има в Гърция, Италия, Франция, Португалия и Испания, заяви проф. д-р Христо Бозуков, който оглавява Института по тютюна и е главен секретар на Конфедерацията. Ако до края на месец март земеделците се влеят в сега действащите браншови организации у нас, през есента българската продукция може да получи мощно присъствие на китайския пазар, заяви Асен Кичуков, председател на най-голямата съсловна структура в тютюневия бранш.

Автор: Велко Велев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.