1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Китайските наказателни мита свиват австралийския износ

Китайските наказателни мита свиват австралийския износ

Въведените в края на миналата година китайски наказателни мита за австралийски вина се оказаха голям препъникамък за износителите от Петия континент. По данни на държавната експортна организация "Австралийско вино" стойността на износа през финансовата 2020/21-а е паднала с 10% до милиард и 600 милиона евро, а количеството е намаляло с 5 на сто до 695 милиона литра.
 
За по-слабия резултат допринесоха и лошите реколти в периода от 2018 до 2020 година, както и по-ниските цени, постигнати на международните пазари. Износът към Китай е намалял с 57 процента спрямо предишния период и достига едва 52 милиона литра. Генерираните приходи са се свили с 45 на сто до 379 милиона евро.
 
През първото полугодие на 2021-а, когато митническите тарифи от малко над 200 процента се прилагаха в пълния им обем, стойността на доставките за Народната република падна до 8 милиона евро, при 262-ва през първите 6 месеца на 2020 година.
 
За сметка на това Австралия е увеличила износа на вина за Великобритания с 16 процента до 269 милиона литра, продадени за 295 милиона евро. Стойността на доставките за Обединеното кралство, Сингапур, Южна Корея, Малайзия и Тайван е нараснала общо със 150 милиона евро, което обаче не компенсира загубите, причинени от китайските търговски ограничения. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.