1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Кметът на община Царево предлага две дългосрочни мерки за справяне с шапа

Кметът на община Царево предлага две дългосрочни мерки за справяне с шапа

1000 лв. е глобата, която грози нарушителите на забраната за свободно пашуване и движение на домашни животни

На среща с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов днес кметът на Община Царево Петко Арнаудов ще предложи две дългосрочни мерки, които могат да бъдат предприети от държавата и така граничните райони да се предпазят от пренасяне на шап от съседна Турция. Това съобщиха от пресцентъра на община Царево.

Първата мярка е държавата да осигури за своя сметка ветеринарно обслужване на животните в граничните райони. В някои села по границата отдавна не е стъпвал ветеринарен лекар. Втората е да се възстанови граничното съоръжение. „Има много евтин и лесен вариант и той е да се постави оградна мрежа с височина до 2 м, която да бъде вкопана в земята, за да не се промушват животните под нея. Трябва да има гаранции, че подобна ситуация няма да се повтори. Готови сме заедно със служители от „Гранична полиция” да обходим границата и да огледаме състоянието на граничното съоръжение”, каза кметът Петко Арнаудов.

И за Резово ще бъде оказано пълно съдействие на държавата. Екоинспекторите в общината съвместно с кметовете и кметските наместници контролират за изпълнението на заповедта на кмета Петко Арнаудов за забрана на свободното пашуване и движение на домашните животни. 1000 лв. е глобата, която грози нарушителите на тази заповед.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.