1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. КНСБ: Поскъпването на живота ще продължи

КНСБ: Поскъпването на живота ще продължи

В групата "Хляб и зърнени храни" се отбеляза средно с 4,8% поскъпване

След кризисната 2009 г., когато издръжката на живот през септември отбеляза реален спад на цените, през същия период на 2010 г. трендът се обръща и се наблюдава плавно увеличение на ценовите нива, които водят до ясно изразена тенденция на поскъпване на живота.

Основните фактори, повлияли върху покачване издръжката на живота през септември 2010 г., са резултат от поредното увеличение на цените (от 1 юли 2010 г.) на природния газ (с 24,6%), на електроенергията (с 1,6 %) и топлоенергията (с 12%).

Това дава основание на КНСБ да счита, че ще продължи поскъпването на живота и през следващите месеци,  защото ценовата динамика ще бъде диктувана основно от поскъпването на изброените стоки и услуги.

При хранителните стоки има поскъпване с 1,8% спрямо юни, а на годишна база - с 6,2%, което е било неочаквано от синдикалистите. Обичайната за този период дефлация, обусловена от сезонния спад на плодовете и зеленчуците, е заместена със стабилен ценови ръст. При някои основни хранителни стоки скокът е значителен - в групата "Хляб и зърнени храни" се отбеляза средно с 4,8% поскъпване, като пшениченото брашно скочи с 24,8%, хлябът с 5,3% , при хлебните и тестени изделия повишението е с 3,1%.

Рекордно висок е скокът при яйцата
: само за три месеца тяхната цена нарасна с 6,2% в най-благоприятния за тяхното предлагане сезон. Сериозно е и поскъпването и при млякото и млечните продукти - с 4,1%.

При животинските и растителните масла средното покачване на цените е с 14,6%. При нехранителните стоки и услуги средно цените са нараснали с 1,3% през третото тримесечие на годината, на годишна база с 3,8%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.