1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. КНСБ: Продължава обедняването на българите

КНСБ: Продължава обедняването на българите

За последното тримесечие издръжката на живота е поскъпнала с 0.2 на сто

Обедняването на българите продължава, сочи новото изследване на КНСБ. За последното тримесечие издръжката на живота е поскъпнала с 0.2 на сто, но на годишна база повишението е с 3.4 процента. От синдиката допускат нова ескалация на напрежение на гражданите, ако токът поскъпне от 1 юли.

За издръжката на един човек в 4-членно домакинство в края на март са били необходими 566 лева или 2264 лева за цялото семейство. Българинът се тревожи от нова ескалация на цените на ток и парно, която е възможна от 1 юли. Всяко по-нататъшно повишение на цените без нарастване на доходите ще означава ново обедняване, при това за все по-голяма част от българските домакинства, сочи изследването на КНСБ.

С общ доход на едно лице от домакинството под определения праг на бедност от 216 лева живеят 1 милион и 600 000 българи. Над определения праг за издръжка на живота живеят 1 милион и 200 000 българи. Масово българинът разполага с 310 лева на член от домакинство, това са 3.4 милиона лица.

В сравнение с предходната година разходите за храна намаляват от 36 на 33%, но се увеличава делът на разходите за поддържане на жилище - вода, електроенергия, горива за битови нужди. България продължава да заема последното място и в класацията по размер на заплащане за един час труд - 3.7 евро. Средно в Европейския съюз един час се заплаща по 39 евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.