1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Коалиция "България, свободна от ГМО" се обяви срещу законопроекта за Агенция за безопасност на храните

Коалиция "България, свободна от ГМО" се обяви срещу законопроекта за Агенция за безопасност на храните

Според тях той е непрозрачен, не защитава и не отговаря на интересите на българското общество

Коалиция "България, свободна от ГМО" се обяви срещу законопроекта за Агенция за безопасност на храните. Според тях той е непрозрачен, не защитава и не отговаря на интересите на българското общество. Преди около две седмици земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че структурата има готовност за стартиране от 1 януари.

Според Коалицията обаче, законът за Агенцията е приет тихомълком на първо четене, набързо измежду многото скандали, разтърсили кабинета, без да бъде подложен на широк обществен дебат.

Илия Цонев, член на Националната научна асоциация по пчеларство, изброи основите проблемни точки, които според Коалицията „България, свободна от ГМО" съдържа законът за Агенцията. На първо място е на кого да бъде подчинена структурата. Според Коалицията това трябва да бъде Министерският съвет, а не както е според приетия законопроект - Министерство на земеделието и храните.

Като изключително сериозен проблем беше изтъкнат и фактът, че в законопроекта за Агенцията не е записана основната й цел, а именно както е според европейските практики - осигуряване на безопасни храни за населението.

Друг проблем по думите му е числеността на персонала на Агенцията. Според приетия законопроект в институцията ще бъдат ангажирани 3 000 служители. От разчетите на Коалицията става ясно, че за работата им - от държавния бюджет и в частност с пари от българския данъкоплатец ще бъдат изразходвани четири милиона лева ежемесечно. Друг проблем е липсата на гражданско участие и контрол в работата на Агенцията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.