1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. "Коалиция за България" иска пределни цени за храните и горивата

"Коалиция за България" иска пределни цени за храните и горивата

Левицата настоява доходите у нас да се индексират с размера на инфлацията

"Коалиция за България" призова правителството да обмисли и въведе пределни цени на  основни хранителни и енергийни продукти. Това каза заместник-председателят на групата на левицата Ангел Найденов в декларация от парламентарната трибуна относно ръста на цените, предаде БТА.

Той уточни, че това е непазарна мярка, но ако се въведе, ще бъде само за определен период от време. Щом правителството не може да се справи по друг начин със спекулата, с картелите, с организираната и икономическата престъпност и с приятелските кръгове, това е единствената мярка, която ще бъде одобрена и разбрана от хората, обясни Найденов.

Той отбеляза, че не може цените на хляба, олиото, бензина, дизела в България, която е най-бедната страна в ЕС, да бъдат над нивата на цените в другите държави членки. Найденов посочи, че в Гърция килограм от най-качествената захар е 1,69 лв., а у нас - поне 2,30 лв. Той отбеляза също, че цените на дизела към 3 март т.г. в 11 страни членки, сред които Кипър, Естония, Литва, Латвия, Малта, Румъния, Словакия, Словения са по-ниски от тези в България. Найденов посочи, че в 20 страни от ЕС има фиксирана минимална работна заплата, като в 16 от тях тя е била увеличена заради кризата и само в четири държави не е променяна.

Левицата настоява доходите у нас да се индексират с размера на инфлацията. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.