1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Красимир Коев: Има много силен дефицит на българско бяло вино

Красимир Коев: Има много силен дефицит на българско бяло вино

Наличните количества ще се изчерпят в средата на годината

Има много силен дефицит на българско бяло вино и наличните количества ще се изчерпят в средата на годината. Това съобщава в интервю за БТА Красимир Коев, директор на Изпълнителанта агенция по лозата и виното.

Той посочва, че в България съотношението между бели и червени сортове е 60:40 - в полза на червените. Въпреки че последните години наистина има тенденция - белите сортове да изпреварват червените като процент, се наблюдава огромен дефицит на бели сортове грозде. По време на гроздоберната кампания през 2011 г. е имало инвазия от страна на италиански фирми, които буквално са изкупили бялото грозде от България, посочва Коев.

По думите му и износът, и вътрешното потребление на вино са с ръст макар и минимален през 2011 г. спрямо 2010 г., но не посочи конкретни данни. Това според Коев означава, че секторът стъпка по стъпка върви нагоре. Нямаме фалити в сектора и нямаме хора, които да са зарязали бизнеса, лозята и винарните си, коментира директорът на агенцията.

Много по-малко са недобросъвестните производители, които се опитват да имитират и да произвеждат продукти, с които да подбиват цените на пазара, констатира още той.

Азиатските пазари са новата ниша, в която може да се реализират огромни количества вина. Ние предлагаме може би едно от най-добрите съотношения между цена и качество, посочва още Коев. Според него и в Китай, и в Япония и другите страни от региона харесват българските вина. Проблем обаче било това, че в тази част на света все още няма култура да се употребява виното като напитка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.