1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Красимир Коев: Въпреки стагнацията на световния пазар на вино, България увеличава износа си

Красимир Коев: Въпреки стагнацията на световния пазар на вино, България увеличава износа си

Снимка:

В сравнение с миналата година реколтата от грозде е с 30% по-малко

На световния пазар на вино, не само в Европа има стагнация. Намалени са продажбите, много вина се задържат и не се продават, цените падат. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев, предаде Агенция "Фокус". Той допълни, че в целия Европейски съюз реколтата от грозде тази година е по-слаба. В сравнение с миналата година реколтата от грозде в България е с 30% по-малко, във Франция с 24% по-малко, в Испания -19%. Това ще даде отражение и върху количеството произведено вино, посочи Коев и допълни, че до недостиг на вино няма да се стигне, защото има количество, което не е реализирано. Има тенденция обаче за спад в цената на виното.

През първите шест месеца на настоящата година България е изнесла близо 20 милиона и 500 хиляди литра вино, каза още Красимир Коев. Той прогнозира, че до края на годината ще има ръст в износа на вино от България поне с около 10 процента. Основните страни, в които България изнася вино, са Русия, където отиват над 80% от количествата, които изнасяме, Полша, Германия, Великобритания, Скандинавските страни. Голям пробив България е направила тази година на пазара на Турция – реализирани са милион и половина литра вино, което досега не се е случвал. Изнасяме и за Бразилия. До края на годината вероятно количеството изнесено българско вино в Бразилия ще достигне стойности от 300 тона, посочи директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

В България има френски инвеститори в бранша. България изнася вино и за Франция, но в по-малки количества. Французите предпочитат своите си вина, но остават очаровани и от българските вина, категоричен бе Красимир Коев. През настоящата година износът на вино за Франция доближава стойности от 1 милион литра, но се очаква този износ да се увеличава.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.