1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Краткосрочната прогноза на ЕК за аграрните пазари

Краткосрочната прогноза на ЕК за аграрните пазари

В Европейския съюз производството на зърнени култури е засегнато от сухите климатични условия в някои региони

Последиците от руската инвазия в Украйна продължават да оказват влияние върху световните стокови пазари и да представляват основна заплаха за глобалната продоволствена сигурност. Това е основният извод от краткосрочната прогноза на Европейската комисия за пазарите за аграрни продукти.
 
При възстановяване след пандемията, вече белязано от предизвикателства за пазарния баланс и скокове на цените, това носи допълнителна нестабилност, се казва в прогнозата. Украинското селско стопанство е пряко засегнато по цялата верига на доставки, поддържайки натиска върху глобалното предлагане на зърнени и маслодайни семена.
 
В Европейския съюз производството на зърнени култури е засегнато от сухите климатични условия в някои региони. Прогнозата за производството на зърнени култури в Съюза е по-ниска от очакваната и под нивата от 2021 година. Животновъдният сектор е изправен пред огнища на болести по животните и високи цени на фуража. Цените на селскостопанските производители остават високи, поради продължаващата несигурност, породена от войната в Украйна, и високите разходи за енергия. Те причиняват неизбежно увеличение на производствените разходи за електроенергия, транспорт, охлаждане и отопление, торове и други суровини. Глобалните селскостопански цени са се повишили с 30% от началото на инвазията, въпреки че през последните седмици се наблюдава отпускане, свързано с предстоящата реколта.
 
зърнени култури
Общото производство на зърнени култури в Евросъюза ще достигне 286 милиона тона, с два и половина процента по-малко от миналата година. Търсенето на храна за животни и на зърнени култури за производство на биогорива ще намалее съответно с процент и три на сто, а Съюзът разполага с относително големи запаси от зърнени култури. Износът на зърно се очаква да нарасне с 14%, компенсирайки намаляването на световния износ, причинено от блокирането на украинските морски пристанища.
 
Очаква се производството на говеждо месо да намалее, въпреки високите цени. Това се дължи на намаляващото стадо крави, предизвикано от преструктурирането на сектора. За цялата година се очаква износът на месо от Общността да нарасне с 4%, движен от пазари с висока стойност като Канада, Япония и Обединеното кралство.
Увеличаването на мерките, свързани с околната среда, намалените перспективи за износ, устойчивите високи разходи за суровини и африканската чума по свинете водят до очакван спад в производството на свинско месо от пет на сто. Обединеното кралство отново е първата дестинация за износ. 
 
Птицевъдният сектор е изправен пред епидемичен сезон от птичи грип с исторически мащаб. От миналия октомври насам 21 държави са били засегнати от огнища на болестта. Високите производствени разходи оказват влияние върху сектора. Въпреки това производството на птици ще остане стабилно. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.