1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Лек ръст на международните цени на млечните продукти

Лек ръст на международните цени на млечните продукти

При последната сесия най-голям плюс отчете маслото

След осем поредни сесии на търговската платформа за млечни продукти Глобъл Дейри Трейд, при които индексът оставаше на минус, беше отчетен положителен резултат. Общият индекс се покачи с малко под половин процент.
 
Леко до средно поскъпване имаше при повечето предлагани продукти, с изключение на пълномасленото мляко на прах, което затвърди низходящата си тенденция, макар и с по-бавен темп. От началото на годината индексът вървеше нагоре, за да достигне в средата на март най-високата си стойност от 7 години насам. След това посоката се обърна.
 
При последната сесия най-голям плюс отчете маслото, чиято цена се покачи с 4 процента до 4771 долара за тон. С поскъпване с 3 на сто до 4184 долара за тон се отличи и сиренето чедар, докато цената на лактозата остана без промяна на 1097 долара.
 
В същото време индексът на обезмасленото сухо мляко се вдигна с малко над 1 процент до 3052 долара, а при пълномасленото мляко на прах падна с процент и половина. По време на сесията бяха продадени млечни продукти в общ размер от 22 хиляди и 500 тона, а в сесията участваха 40 търговци.
Според анализаторите лекото вдигане на цените е знак за стабилизиране на пазара. Макар че пълномасленото мляко на прах продължава да губи, то все още остава с 23 процента над цената от миналата година по същото време.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.