1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко покачване на средната цена на едро на брашно тип „500”

Леко покачване на средната цена на едро на брашно тип „500”

По тържищата в страната цените на продукта са в диапазона от 0,66 лв./кг във Враца до 1,01 лв./кг в София

По данни на ДКСБТ през периода 22 - 29 април 2015 г. се наблюдава леко покачване на средната за страната цена на едро на брашно тип „500”, докато тези на дребно се запазват на нивата от предходния седмичен период.

Средната цена на едро на брашното за страната е 0,83 лв./кг - с 1,2% по-висока на седмична база, при съществена динамика при предлагането по области. По тържищата в страната цените на продукта са в диапазона от 0,66 лв./кг (Враца) до 1,01 лв./кг (София). В пет от областните центрове се отчита повишение на стойностите в рамките на 1,1 – 14,3% (Плевен) на седмична база, докато в други четири брашното поевтинява с между 1% и 4,5% (Сливен).

Цените на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) са в интервала от 0,91 лв./кг (Пловдив) до 1,08 лв./кг (София). Само в две области се отчита седмично изменение на стойностите – повишение с 3% във Варна и с 4,9% в София. Това не дава отражение на средната стойност за страната в големите супермаркети, която се задържа на ниво от 1,01 лв./кг.

През изминалата седмица средната цена на дребно за страната на брашното в другите търговски обекти (ДТО) остава 1,05 лв./кг, като стойностите по области продължават да варират от 0,99 лв./кг (Варна и Пловдив) до 1,15 лв./кг (Разград). В сравнение с предходната седмица, ценово изменение се регистрира единствено в област Перник – повишение с 0,9%.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,04 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена отново в Пазарджик – 0,18 лв./кг. В областите Търговище, Варна и Шумен цените на продукта в ДТО са с 0,04 – 0,05 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.

През наблюдавания период маржът между цените на едро и на дребно на продукта е средно 0,18 лв./кг за големите търговски вериги и 0,22 лв./кг – за по-малките магазини, като продължава да е най-голям във Враца – съответно 0,38 лв./кг за ГТВ и 0,44 лв./кг за ДТО.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.