1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко покачване на средните цени на дребно на яйцата

Леко покачване на средните цени на дребно на яйцата

Ценови колебания от -0,01 лв./бр. до +0,02 лв./бр. се регистрират в девет от областните центрове

През анализирания период (16-23.10.2011 г.) се наблюдава запазване на средната за страната цена на едро на яйцата и леко покачване на средните цени на дребно.

Цените на едро на яйца размер М (цени на едро за размер L през периода не са наблюдавани) са в диапазона от 0,16 лв./бр. в областите Бургас, Велико Търново и Ямбол до 0,21 лв./бр. в област Смолян. Леки ценови колебания от -0,01 лв./бр. до +0,02 лв./бр. се регистрират в девет от областните центрове, като единствено в Благоевград се наблюдава понижение.

Най-ниски цени на дребно на яйца (размер M и L) както в големите търговски вериги, така и в по-малките търговски обекти отново се отчитат в Шумен.

Предлагането на яйца - размер M, в ГТВ продължава да е в ценовите граници от 0,16 до 0,26 лв./бр., като най-високата стойност отново е регистрирана в Разград и Русе. Данните сочат повишение на цените в четири области – Видин – с 0,03 лв./бр., Враца и Монтана – с по 0,02 лв./бр. и Търговище – с 0,01 лв./бр. Леко понижение - с 0,01 лв./бр. се отчита единствено във Варна.

В другите търговски обекти (ДТО) цените на яйца – размер М, варират от 0,17 лв./бр. до 0,25 лв./бр. Увеличение на цените в рамките на 0,01 лв./бр. - 0,03 лв./бр. се наблюдава в единадесет области.

През изтеклата седмица цените на дребно в ГТВ на яйца - размер L, варират от 0,18 лв./бр. в Шумен до 0,31 лв./бр. във Враца и Монтана. Увеличение на цените от 0,01 лв./бр. до 0,04 лв./бр. се отчита в седем области, най-значително във Видин, Враца и Монтана.

За периода на наблюдение, цените на яйца – размер L, в ДТО са в границите от 0,19 лв./бр. до 0,29 лв./бр. Най-високите цени тази седмица се наблюдават във Враца и Монтана. Промени в ценовите стойности са регистрирани в единадесет области - увеличение от 0,01 лв./бр. до 0,03 лв./бр.

Маржът между цените на едро на яйца - размер М, и тези на дребно е 0,08 лв./бр.

В по-голяма част от страната цените на яйцата (размер М и L) в големите супермаркети са по-високи от тези в по-малките търговски обекти.

 

Етикети яйца, цени, ДТО, ГТВ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.