1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко понижение отбелязват средните цени на рафинираното слънчогледово олио

Леко понижение отбелязват средните цени на рафинираното слънчогледово олио

Продуктът се търгува на цени от 1,68 лв./литър в Хасково до 2,22 лв./литър в Смолян

По данни на ДКСБТ през периода 17 – 24 януари 2018 г. средните цени на едро и на дребно на рафинираното слънчогледово олио за страната отбелязват леко понижение спрямо предходната седмица.

На тържищата в страната слънчогледовото олио се търгува на цени от 1,68 лв./литър (Хасково) до 2,22 лв./литър (Смолян). Спрямо предходната седмица, в дванадесет области се наблюдават изменения на цените в границите от -6,7% (Велико Търново) до +6% (Варна), преобладаващо в посока надолу. Това води до понижение на средната цена на едро за страната с 1%, до 1,95 лв./литър

През изтеклата седмица цените на рафинираното слънчогледово олио в големите търговски вериги (ГТВ) са в диапазона от 2,27 лв./литър (Пловдив, Търговище и Хасково) до 2,69 лв./литър (Благоевград и Кюстендил). Изменения на цените на седмична база се отчитат в шестнадесет области, като при всичките е налице поевтиняване на продукта, достигащо до 5,9% в София. В резултат, средната цена на дребно за страната на слънчогледовото олио в ГТВ намалява с 2,1%, до 2,37 лв./литър.

Средно за страната, цената на рафинираното олио в другите търговски обекти (ДТО) е 2,44 лв./литър, с 0,4% по-ниска на седмична база. По области, олио се предлага на цени от 2,33 лв./литър (Бургас, Варна, Сливен и Ямбол) до 2,58 лв./литър (София). Седмична промяна на стойностите се наблюдава само в Русе и София – понижение, съответно с 2,4% и с 2,6%.

През изминалата седмица цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,07 лв./литър под тези в другите търговски обекти, като разликата в тази посока достига до 0,26 лв./литър в Пловдив. Изключение правят четири области, където цените на продукта в ДТО са с до 0,29 лв./литър (Благоевград и Кюстендил) по-ниски от тези в ГТВ.       

Маржът между цените на едро и на дребно на олиото е средно 0,42 лв./литър за големите супермаркети и 0,49 лв./литър за по-малките магазини, като достига до 0,77 лв./литър за ГТВ в Благоевград и до 0,78 лв./литър за ДТО в Плевен.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.