1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко понижение в цените на едро на брашно тип „500”

Леко понижение в цените на едро на брашно тип „500”

Средната цена за страната е 0,78 лв./кг

По данни на ДКСБТ през периода 9 - 16 ноември 2016 г. средните за страната цени на брашно тип „500” на едро и на дребно в по-малките магазини отбелязват леко понижение спрямо предходната седмица, докато тази на дребно в големите търговски вериги остава без промяна.

Средната цена на едро на брашното за страната е 0,78 лв./кг, с 1,3% по-ниска на седмична база. По области, търговията с брашно на тържищата е в широкия ценови диапазон от 0,59 лв./кг (Добрич) до 1,03 лв./кг (София). В десет от областите се наблюдават седмични ценови отклонения в границите от -8,6% (Хасково) до +6,2% (Плевен).

Цените на дребно на брашно тип „500” в големите търговски вериги (ГТВ) са в интервала от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Смолян) до 1,05 лв./кг (Шумен и Перник), като единствено в София се отчита седмично изменение - намаление с 1%. Това не се отразява на средната стойност за страната и тя се задържа на ниво от 0,99 лв./кг.

В другите търговски обекти (ДТО) брашното се търгува на цени от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,16 лв./кг (София). В сравнение с предходната седмица, в област София се отчита повишение на цената с 0,9%, а във Варна – понижение с 3%. Средната за страната цена на продукта в ДТО е 1,04 лв./кг, с 1% по-ниска на седмична база.

През наблюдавания период цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са средно с 0,05 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Смолян и София – 0,18 лв./кг. В областите Търговище и Варна цените на продукта в ДТО са съответно с 0,02 лв./кг и 0,05 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.

Средно за страната, маржът между цените на едро и на дребно на брашното е 0,21 лв./кг за големите търговски вериги и 0,26 лв./кг – за по-малките магазини, като за поредна седмица е най-голям във Враца – 0,44 лв./кг за ГТВ и 0,50 лв./кг за ДТО. В областите Благоевград и София цените на брашното в големите супермаркети са съответно с 0,03 лв./кг и 0,05 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.