1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко понижение в цените на едро на брашно тип „500”

Леко понижение в цените на едро на брашно тип „500”

По области, стойностите са в диапазона от 0,65 лв./кг във Враца до 1,06 лв./кг в Благоевград

По данни на ДКСБТ през периода 18 – 25 февруари 2015 г. средната цена на едро на брашно тип „500” за страната бележи леко покачване спрямо предходната седмица, докато тези на дребно остават стабилни. 

Средната цена на едро за страната е 0,83 лв./кг, с 1,2% по-висока на седмична база. По области, стойностите са в диапазона от 0,65 лв./кг (Враца) до 1,06 лв./кг (Благоевград). В преобладаващата част от областните центрове се наблюдават разнопосочни седмични ценови изменения в границите от -1,3% (Кърджали и Пловдив) до +12,5% (Смолян).

Средно за страната, цените на дребно на брашното и в двата типа наблюдавани търговски обекти се запазват на нивата от предходната седмица – съответно 1,01 лв./кг в големите търговски вериги (ГТВ) и 1,05  лв./кг в другите търговски обекти (ДТО).

По области, цените на продукта в големите супермаркети са в интервала от 0,91 лв./кг (Пловдив) до 1,07 лв./кг (Благоевград и Кюстендил). Седмично изменение на ценовите стойности се регистрира единствено в област София – повишение с 8,2%.

В по-малките магазини брашното продължава да се търгува в ценовия диапазон от 0,99 лв./кг (Варна и Пловдив) до 1,15 лв./кг (Разград). Само в две области - Благоевград и Кюстендил се наблюдава изменение на стойностите спрямо предходния седмичен период, като и в двете то е в посока на нарастване, съответно с 1,9% и 2,8%.

Средно за страната, през наблюдавания период цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,04 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена отново в Пазарджик – 0,18 лв./кг. В три области цените в големите магазини са с до 0,04 лв./кг (Шумен) по-ниски от тези в ДТО.

Цените на дребно на продукта в ГТВ са средно с 0,18 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в ДТО - с 0,22 лв./кг. Най-голям марж между цените на едро и на дребно и за двата типа търговски обекти се отчита във Враца - 0,39 лв./кг за ГТВ и 0,45 лв./кг за ДТО.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.