1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко повишение на средните цени на рафинираното слънчогледово олио

Леко повишение на средните цени на рафинираното слънчогледово олио

Средно за страната, слънчогледовото олио се търгува на едро за 2,74 лв./литър

През анализирания период (8 – 15 август 2012 г.) се наблюдава леко повишение на средните цени на едро и на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) на рафинираното слънчогледово олио, докато средно за страната цената на олиото в другите търговски обекти (ДТО) остава без изменение, съобщават от Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.

Средно за страната, слънчогледовото олио се търгува на едро за 2,74 лв./литър, с 1,9% повече в сравнение с предходната седмица. Цените на едро по области се движат в границите от 2,58 лв./литър до 2,95 лв./литър, съответно в Плевен и Ловеч. В почти всички области се регистрира седмично повишение на цените, като най-чувствително то е в Ловеч (със 7,3%) и Враца (с 6,1%). Единствено в Добрич цените на едро бележат незначително понижение – с 0,7%.

През изтеклата седмица средната цена на дребно за страната на олиото в големите търговски вериги отбелязва леко повишение спрямо предходната седмица (с 1%), до 3,04 лв./литър.

В тези обекти олиото се търгува в ценовия диапазон от 2,89 лв./литър (Перник) до 3,19 лв./литър (Кюстендил). В девет от областните центрове се регистрират седмични изменения, като при всичките е налице повишение на цените, в рамките на 0,2%(Пазарджик) – 6,9% (Велико Търново).

Средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в другите търговски обекти остава на нивото от предходната седмица – 3,08 лв./литър.

По области, цените продължават да се движат в интервала от 2,97 лв./литър (Перник) до 3,23 лв./литър (Стара Загора). Седмично изменение на ценовите стойности по области не се регистрира.

Средно за страната, цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети  са с 0,04 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като тази разлика е най-голяма в Шумен (0,16 лв./литър). И през тази седмица в седем области цените в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ, като разликата достига до 0,12 лв./литър във Велико Търново и Добрич.

Най–голям марж между цената на едро и цената на дребно се наблюдава в Плевен за големите супермаркети - 0,52 лв./литър, а за ДТО в Стара Загора - 0,63 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.