1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко повишение на цената на рафинираното слънчогледово олио

Леко повишение на цената на рафинираното слънчогледово олио

Предлагането на тържищата е в ценовия диапазон от 2,00 лв./литър в Бургас до 2,40 лв./литър в Стара Загора

През периода 2 – 9 септември 2015 г. средните цени на едро и на дребно на рафинирано слънчогледово олио за страната отбелязват леки разнопосочни изменения на седмична база.  Средната цена на едро на слънчогледовото олио за страната е 2,18 лв./литър, с 0,5% по-ниска спрямо предходната седмица. Предлагането на тържищата е в ценовия диапазон от 2,00 лв./литър в Бургас до 2,40 лв./литър в Стара Загора. В десет области се наблюдава седмично понижение на цените в рамките на 0,5 – 3,9% (Монтана), а в други шест - повишение от 0,5 до 3% (Стара Загора).

При търговията на дребно с олио в големите търговски вериги (ГТВ) се отчита седмично повишение на средната стойност за страната с 0,4%, до 2,50 лв./литър. По области, цените на продукта в тези обекти варират от 2,29 лв./литър (Перник) до 2,69 лв./литър (Благоевград, Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Само в две области се отчитат изменения на цените спрямо предходната седмица, като в София продуктът поевтинява с 1,2%, докато във Варна поскъпва с 5,8%.

Средно за страната, цената на дребно на рафинираното олио в другите търговски обекти (ДТО) е 2,60 лв./литър – с 1,1% по-ниска на седмична база. В по-малките магазини олиото се търгува на цени от 2,40 лв./литър (Смолян) до 2,82 лв./литър (Бургас). Спрямо предходната седмица, в четири области се наблюдава повишение на ценовите стойности с между 1,2% и 4,4% (Бургас), а в други шест – понижение, в границите от 0,4% до 10,2%, най-значително във Враца и Монтана.

През наблюдавания период цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,10 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като тази разлика достига до 0,33 лв./литър в Бургас и Хасково. В три области цените на продукта в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ с до 0,10 лв./литър.

Най–голям марж между цените на едро и на дребно на слънчогледовото олио е регистриран за ГТВ в Плевен - 0,59 лв./литър, а за ДТО в Бургас - 0,82 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.