1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко повишение отбелязват цените на бялата кристална захар

Леко повишение отбелязват цените на бялата кристална захар

Седмична промяна на цените се регистрира в девет области

През периода 2 – 9 септември 2015 г. средните цени на едро и на дребно на бялата кристална захар за страната отбелязват леко повишение за втора поредна седмица.

Средната цена на едро за страната е 1,28 лв./кг, с 0,8% по-висока на седмична база. По области, продуктът се предлага на цени от 1,16 лв./кг (Добрич) до 1,50 лв./кг (Враца). В девет области се регистрира седмично поскъпване на захарта на едро, в рамките на 0,8 – 5,5% (Ловеч). Същевременно, в други три области се отчита понижение на стойностите, с между 0,8% (Плевен) и 7,7% (Варна).

Средно за страната, цената на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) се покачва с 1,9% спрямо предходния седмичен период, до 1,59 лв./кг. По области, стойностите варират от 1,29 лв./кг до 1,75 лв./кг. Изменения на цените на седмична база се наблюдават в девет области, като при всичките е налице поскъпване на продукта, в рамките на 1,6 – 6,9% (Кюстендил).

През анализирания период средната за страната цена на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) е 1,55 лв./кг, с 0,6% по-висока на седмична база. В по-малките магазини захарта се търгува в ценовите граници от 1,38 лв./кг до 1,68 лв./кг, съответно в Смолян и Враца. Седмична промяна на цените се регистрира в девет области – повишение от 1,2% в Монтана до 7,1% в София.   

През анализирания период цените на захарта в ДТО са средно с 0,04 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети. В седемнадесет области захарта в по-малките магазини се предлага с до 0,25 лв./кг (Смолян) по-евтино спрямо големите супермаркети, докато в други осем области цените в ГТВ са с между 0,01 лв./кг (София и Шумен) и 0,14 лв./кг (Хасково) по-ниски от тези в ДТО. 

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,31 лв./кг за ГТВ и 0,27 лв./кг за ДТО. Най-голяма разлика се наблюдава за големите супермаркети в Плевен – 0,45 лв./кг, а за по-малките магазини – в Шумен – също 0,45 лв./кг. В област Стара Загора цените на дребно в ГТВ са с 0,09 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.