1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко повишение в цената на рафинираното слънчогледово олио

Леко повишение в цената на рафинираното слънчогледово олио

Седмични ценови изменения се наблюдават в петнадесет области

През периода на наблюдение (9 – 16 август 2017 г.) средните цени на рафинираното слънчогледово олио за страната на едро и на дребно в големите супермаркети отбелязват повишение спрямо предходната седмица, докато при тази на дребно в по-малките магазини се отчита понижение.

На тържищата в страната слънчогледовото олио се търгува на цени от 1,81 лв./литър (Хасково) до 2,37 лв./литър (Бургас). В сравнение с предходната седмица, в седем области се наблюдава поскъпване на продукта от 0,5% до 6,8% (най-чувствително в Благоевград), докато в София, Враца и Пловдив е налице поевтиняване в рамките на 0,5% - 1,4%. В резултат, средната цена на едро за страната се повишава с 0,4% на седмична база, до 2,09 лв./литър.
 
През изтеклата седмица цените на рафинираното слънчогледово олио в големите търговски вериги (ГТВ) варират от 2,27 лв./литър (Шумен) до 2,79 лв./литър (Благоевград и Кюстендил). Седмични ценови изменения се наблюдават в петнадесет области, като в четиринадесет от тях стойностите се повишават от 0,9% до 5,3% (най-значително в Силистра и Търговище), а единствено в Шумен е налице понижение, с 0,9%. Така, средната цена на дребно за страната на слънчогледовото олио в ГТВ нараства с 1,6% на седмична база, до 2,47 лв./литър.

В другите търговски обекти (ДТО) рафинираното олио се предлага в ценовия диапазон от 2,35 лв./литър (Добрич) до 2,85 лв./литър (Габрово). В по-малките магазини в София, Благоевград и Кюстендил продуктът поевтинява с между 1,5% и 3,8% спрямо предходната седмица, което води до понижение на средната стойност за страната с 0,4%, до 2,56 лв./литър.

През изминалата седмица цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,09 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като разликата в тази посока достига до 0,31 лв./литър в Пазарджик. Изключение правят седем области, където цените на продукта в ДТО са с до 0,29 лв./литър (Кюстендил) по-ниски от тези в ГТВ.

Маржът между цените на едро и на дребно на олиото е средно 0,39 лв./литър за ГТВ и 0,48 лв./литър за ДТО, като най-голяма разлика се отчита за големите супермаркети в Благоевград – 0,74 лв./литър, а за по-малките магазини – в Плевен – 0,91 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.