1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко повишение в средната цена на едро на брашно тип „500”

Леко повишение в средната цена на едро на брашно тип „500”

По тържищата в страната цените на продукта са в диапазона от 0,62 лв./кг във Враца до 1,01 лв./кг в София

По данни на ДКСБТ през периода 14 - 21 октомври 2015 г. средната цена на едро на брашно тип „500” за страната отбелязва леко повишение спрямо предходния седмичен период, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти остават без промяна.

Средната цена на едро на брашното за страната е 0,82 лв./кг, с 1,2% по-висока на седмична база. По тържищата в страната цените на продукта са в диапазона от 0,62 лв./кг (Враца) до 1,01 лв./кг (София). В шест от областните центрове се отчита седмично повишение на стойностите от 1,1% до 11,5% (Русе), докато в други четири брашното поевтинява с между 1% и 2,4% (Силистра).

През изминалата седмица средните цени на дребно на брашното за страната в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО) остават съответно 1,00 лв./кг и 1,05 лв./кг.

Цените на брашното в големите вериги са в интервала от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Смолян) до 1,04 лв./кг (Благоевград, Кюстендил, Перник, Разград, Силистра, София и Търговище). Само в две области се отчита седмично изменение на ценовите равнища – понижение с 1,9% в Русе и с 4,6% в София.

В другите търговски обекти брашното продължава да се търгува на цени от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,15 лв./кг (Разград), без изменения по области.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,05 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Смолян – 0,18 лв./кг. В областите Варна и Търговище цените на продукта в ДТО са съответно с 0,01 лв./кг и 0,04 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.

През наблюдавания период маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,18 лв./кг за големите търговски вериги и 0,23 лв./кг – за по-малките магазини, като и през тази седмица е най-голям във Враца – съответно 0,40 лв./кг за ГТВ и 0,48 лв./кг за ДТО.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.