1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко повишение в средните цени на брашното

Леко повишение в средните цени на брашното

В големите търговски вериги предлагането на дребно на брашно е в ценовия интервал от 0,97 до 1,13 лв./кг

През периода 1 - 8 юли 2018 г. средните цени на брашно тип „500” за страната на едро и на дребно в по-големите търговски обекти отбелязват леко повишение спрямо предходната седмица, докато тази на дребно в по-малките магазини остава без промяна.
По области, търговията с брашно на тържищата е в ценовия диапазон от 0,63 лв./кг (Враца) до 1,06 лв./кг (Благоевград и София). В шест от областните центрове се отчита седмично повишение на стойностите в рамките на 1,5% – 4,8%, най-чувствително в Плевен, докато единствено в София е налице намаление, с 1,9%. В резултат, средната цена на едро на брашното за страната се покачва с 0,6% на седмична база, до 0,81 лв./кг.
 
В големите търговски вериги (ГТВ) предлагането на дребно на брашно е в ценовия интервал от 0,97 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,13 лв./кг (Шумен). Седмично ценово изменение е регистрирано единствено в Шумен, където продуктът поскъпва с 8,7%. Това води до леко увеличение на средната цена за страната с 1%, до 1,03 лв./кг.
По области, цените на брашното в другите търговски обекти (ДТО) се движат в границите от 0,97 лв./кг (Варна, Велико Търново, Ловеч и Плевен) до 1,23 лв./кг (Шумен), без изменение спрямо предходната седмица. Така, средната стойност за страната се запазва на ниво от 1,06 лв./кг.
Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,03 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е налице в Разград – 0,13 лв./кг. Изключение правят областите Варна, Пловдив, Стара Загора и Хасково, където цените на продукта в големите магазини са с между 0,04 лв./кг и 0,10 лв./кг по-високи от тези в ДТО.
Маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,22 лв./кг за големите супермаркети и 0,25 лв./кг – за по-малките магазини, като е най-голям в Пловдив за ГТВ - 0,45 лв./кг и във Враца за ДТО – 0,47 лв./кг. В областите Благоевград и София цените на продукта в ГТВ са съответно с 0,06 лв./кг и 0,04 лв./кг под тези на едро. Подобна е ситуацията и в ДТО в област Благоевград, където брашното се търгува с 0,02 лв./кг по-евтино отколкото на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.