1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко повишение в цената на бялата кристална захар

Леко повишение в цената на бялата кристална захар

Маржът между цените на едро и тези на дребно е средно 0,29 лв./кг

През наблюдавания период (26 август – 2 септември 2015 г.) средните цени на едро и на дребно на бялата кристална захар за страната отбелязват леко повишение.

Средно за страната, цената на едро на бялата захар е 1,27 лв./кг, с 0,8% по-висока на седмична база. На тържищата в различните области захарта се търгува в ценовия интервал от 1,16 лв./кг (Добрич) до 1,55 лв./кг (Варна). В четиринадесет области се наблюдава седмично поскъпване на продукта на едро, в рамките на 0,8 – 3,3% (Варна). Леко понижение на цените се регистрира само в Бургас и Велико Търново – с по 0,8%.

При средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) се отчита ръст от 1,3% спрямо предходния седмичен период, до 1,56 лв./кг. По области, предлагането на продукта в големите супермаркети е на цени от 1,27 лв./кг до 1,75 лв./кг, съответно в Стара Загора и Пазарджик. Седмични ценови изменения се отчитат в четиринадесет области, като при всичките е налице поскъпване на захарта – от 0,7% в Добрич до 4,5% в София.

В другите търговски обекти (ДТО) цените на захарта варират от 1,38 лв./кг (Смолян) до 1,65 лв./кг (Враца, Монтана и Шумен), като промяна на стойностите на седмична база се отчита в три области – повишение с 1,9% във Велико Търново и Ловеч и с 3,5% - в Хасково. В резултат, средната цена на дребно на захарта се покачва с 0,7%, на седмична база, до 1,54 лв./кг.

През изминалия седмичен период цените на захарта в ДТО са средно с 0,02 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети, като най-голяма разлика в тази посока се наблюдава в Смолян – 0,25 лв./кг. В осем области цените на продукта в по-малките магазини са с между 0,01 и 0,14 лв./кг (Хасково) по-високи от тези в големите супермаркети. 

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,29 лв./кг за ГТВ и 0,27 лв./кг за ДТО, като най-голяма разлика се наблюдава в Ямбол – 0,47 лв./кг за големите супермаркети и 0,46 лв./кг за по-малките магазини. В област Стара Загора цените на захарта в ГТВ са с 0,11 лв./кг по-ниски от тези на едро. Подобна ситуация се наблюдава и в по-малките магазини в област Варна, където цените са с 0,05 лв./кг по-ниски от тези на едро.

През м. август 2015 г. се наблюдава леко покачване на цените на едро и дребно на захарта в страната. 

Към края на м. август средната цена на едро на захарта за страната се повишава с 1,1% на месечна база, до 1,27 лв./кг. По области, месечните ценови изменения при търговията на едро са в границите от -4,8% (Бургас) до +4,1% (Ловеч).

В рамките на едномесечния период, средната цена на дребно на захарта нараства с 1%, до 1,55 лв./кг (средно за двата типа наблюдавани обекти), като измененията по области са изцяло във възходяща посока, в рамките на 0,3 – 4,9% (София).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.