1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко се повиши цената на едро на охладеното пиле

Леко се повиши цената на едро на охладеното пиле

В големите търговски вериги цените на дребно на охладеното пиле се движат от 4,65 лв./кг до 5,24 лв./кг

Според рефовният анализ на ДКСБТ през наблюдавания период 10-17 декември цените на едро на охладеното пиле са в диапазона от 4,28 лв./кг (Ямбол) до 4,85 лв./кг (Смолян), като в почти цялата страна се задържат на нивата от предходния седмичен период. Изменение на цените спрямо предходната седмица се регистрира само в три от областите. Във всички от тях е налице поскъпване на продукта, в рамките на 0,2 – 5,6%, най-съществено в Благоевград. Така, средната цена на едро на охладеното пиле за страната се повишава с 0,2% на седмична база, до 4,50 лв./кг.

В големите търговски вериги цените на дребно на охладеното пиле се движат от 4,65 лв./кг (Стара Загора) до 5,24 лв./кг (Благоевград и Смолян). Спрямо предходния седмичен период, в тринадесет от областите се наблюдава понижение на стойностите, достигащо до 9,6% в Силистра и Търговище. Само в Шумен и Варна се отчита повишение на цените на продукта, съответно с 2 и 3,9%. Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в ГТВ намалява с 1,6% на седмична база, до 4,86 лв./кг.

През изминалата седмица цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,36 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока варира от 0,10 лв./кг в Стара Загора и Хасково до 0,74 лв./кг в Благоевград. В област Силистра цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро с 0,01 лв./кг.

В по-малките търговски обекти цените на дребно на охладеното пиле са в интервала от 4,75 до 5,45 лв./кг. Най-евтино се предлага охладеното пиле в ДТО в Сливен, а най-скъпо - в Стара Загора. Изменение на стойностите спрямо предходната седмица се регистрира в четири от областите - намаление в Шумен (с 1%) и София (с 4%) и повишение – в Благоевград (с 0,2%) и Пазарджик (с 1%). Средната цена на дребно за страната на охладеното пиле в ДТО е 5,10 лв./кг, незначително под нивото от предходния седмичен период (с 0,2%).

Цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,60 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,20 лв./кг в София до 0,91 лв./кг в Габрово.

За наблюдавания период средната цена на охладеното пиле в ГТВ за страната е по-ниска от тази в ДТО с 4,7%.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.