1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Липсва динамика при цените на дребно на брашното в магазинната мрежа на страната

Липсва динамика при цените на дребно на брашното в магазинната мрежа на страната

За втора поредна седмица брашното в големите търговски вериги (ГТВ) се предлага на средна цена от 1,03 лв./кг

През анализирания период (23-30.11.2011 г.) средните цени за страната на брашно тип „500” както на едро, така и на дребно са без промяна спрямо предходния период.

В по-голямата част от областите при цените на едро на брашното се наблюдават незначителни колебания, които са разнопосочни и не дават отражение върху средната цена за страната, която остава 0,87 лв./кг. Запазват се и ценовите граници, в които се предлага брашното по области – от 0,66 лв./кг до 1,01 лв./кг, съответно във Враца и Ловеч. В шест от областните центрове данните сочат повишение на ценовите стойности, като най-съществено то е в Силистра (с 0,06 лв./кг или 6,5%). Също в шест от областите ценовите нива бележат понижение в рамките на 1,1 (Бургас и Сливен) - 9,2% (Пловдив).

Като цяло, през анализирания период липсва динамика при цените на дребно на брашното в магазинната мрежа на страната.

За втора поредна седмица брашното в големите търговски вериги (ГТВ) се предлага на средна цена за страната от 1,03 лв./кг. По области, цените варират от 0,89 лв./кг (Варна) до 1,14 лв./кг (Бургас). Само в две от областите цените на дребно в ГТВ претърпяват промяна спрямо предходната седмица. В Перник и София цената на брашното е по-ниска, съответно с 0,01 лв./кг или 1% и с 0,04 лв./кг или 4%.

Най-голям е маржът между цените на едро и цените на дребно в ГТВ в Плевен - 0,40 лв./кг, а най-малък в София – 0,02 лв./кг. Във Варна и Монтана средната цена на дребно в ГТВ е по-ниска от тази на едро, съответно с 0,03 лв./кг и 0,01 лв./кг.

При търговията на дребно с брашно в другите търговски обекти (ДТО) липсва движение на цените през изминалата седмица, като средната цена за страната остава 1,12 лв./кг. Отново най-ниски стойности в малките търговски обекти са отчетени във Варна (0,95 лв./кг) а най-високи - в Габрово (1,25 лв./кг).

Най-голяма разлика между цените на едро и тези на дребно в ДТО, както и при големите супермаркети, е регистрирана в Плевен (0,53 лв./кг). Най-малка е тази разлика във Варна (0,03 лв./кг).

Средно за страната, цените в малките търговски обекти са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,09 лв./кг.

През едномесечния период на наблюдение (м. ноември 2011 г.) цените на брашно тип „500” както на едро, така и на дребно се движат около и малко под нивата от предходния месец, като се отчитат леки колебания и в двете посоки.

Средно за страната, регистрираната към края на месец ноември цена на едро на брашното (0,87 лв./кг) бележи леко понижение (с 0,02 лв./кг или с около 2%) спрямо  нивото отпреди един месец.

В рамките на едномесечния период, средната цена на дребно в големите супермаркети на страната е намаляла с 0,01 лв./кг. Без промяна е средната цена на дребно за страната в ДТО – 1,12 лв./кг.

 

 

Етикети цени, брашно, ДТО, ГТВ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.