1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Мариана Кукушева: Темата за цената на хляба ще става все по-актуална с приближаването на изборите

Мариана Кукушева: Темата за цената на хляба ще става все по-актуална с приближаването на изборите

Снимка:

Само в България като страна член на Европейския съюз зърното може да се продава с ДДС и без ДДС

Темата за цената на хляба ще става все по-актуална с приближаването на изборите, каза председателят на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева, цитирана от Агенция "Фокус". Тя бе категорична, че цената на хляба не е предмет на нито един консултативен съвет в България, защото хлябът не е субсидирана стока. Друг е въпросът, че цената му се формира от цените на суровините, които се влагат в него, енергоизточниците, транспортните разходи и социалния ангажимент на всеки един работодател към държавата, тоест да се плащат данъците и осигуровките на заетите в сектора.

Цената на хляба се е превърнала в един еталон за измерване и съизмерване на цените на всички останали стоки. „Считаме обаче, ние, членовете на федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, че никъде в Европейския съюз нито едно министерство не се намесва в ценообразуването на хляба, защото той е стока и пазарът определя неговата стойност. Не случайно и към момента цената на хляба не е достигнала своя максимум по формулата 1 (цена на зърното):2 (цена на брашното):4 (цена на хляба)”, посочи Кукушева. По думите й към днешна дата цената на зърното е между 420 и 450 лв. на тон без ДДС. Цената на брашното вече е стигнала 780 – 850 лв. за тон без ДДС. Това значи, че цената на хляба трябва да бъде 1,8 лв. на килограм без ДДС – а в момента такава цената на пазара не се предлага и вероятно още дълго време няма да има.

Според Кукушева е много важно да има ежедневен контрол върху качеството и безопасността на хлебните и сладкарските изделия, както и върху стриктното спазване на наредбата за етикетиране на храните. Не е необходимо например през медиите да става ясно, че ще има проверки. „Ние се надяваме, че тези проверки наистина са ежедневни и в същото време, всички, които са допуснали пропуски, да носят своята отговорност, както законът е вменил. Допуснатите вече пропуски могат да бъдат огласявани медийно и да бъдат назовавани некоректните производители на който и било продукт. Няма нужда да осъмваме с новина, че ще бъдат извършени проверки – те по принцип се извършват ежедневно”, обясни още тя.

Хлебопроизводителите са раздразнени, че темата за цената на хляба се политизира.

Формулата за ценообразуването на хляба е приета на меморандум от представителите на веригата зърно – брашно – хляб на 22 февруари 2000 г., който е съгласуван с тогавашното правителство на Иван Костов. Тогава министър на земеделието е бил Венцислав Върбанов. Формулата е доброволно съгласяване на трите звена при ценообразуването на хляба. В последното звено формулата никога не се е използвала у нас, тоест цената на хляба винаги е била по-ниска. Ниската цена се компенсира с наличието на сив сектор и укриване на данъци. В момента единствено и само в България като страна член на Европейския съюз зърното може да се продава с ДДС и без ДДС, законодателството позволява това, каза Кукушева. Освен това у нас е позволено и хлебопроизводителите да се регистриран единствено на патентен данък.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.