1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Между 20 и 30 % по-малко ще варира количеството на гроздовата реколта

Между 20 и 30 % по-малко ще варира количеството на гроздовата реколта

Тази година прогнозите са за по-ниски добиви

Навсякъде в страната се очаква количеството на гроздовата реколта ще варира между 20 и 30 % по-малко от миналата година. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното към Министерството на земеделието и храните (МЗХ) инж. Красимир Коев. "Ако миналата година гроздето, което е прибрано и преработено от регистрираните винопроизводители, беше 182 хил. тона, тази година прогнозите ни са за 20-30 % по-ниски добиви", каза Коев.


Като качество реколтата е добра, но се полагат големи грижи за нея от стопаните. През зимата имаше много измръзвания на лозите заради много ниските температури. Много голяма част от лозовите масиви измръзнаха, особено в Северна България – в районите на Русе, Търговище, Разград, Плевен. След това пък имаше доста наводнения по тези райони.

Тази година имаше и измръзвания в районите на Хасково, Любимец и Свиленград. Огромни лозарски територии също пострадаха от ниските температури. След това постоянните дъждове, които паднаха преди два месеца, наложиха много третирания с препарати против маната и оидиума, от които голяма част от лозовите насаждения пострадаха безвъзвратно.

Пръсканията, които се налагат след всеки дъжд, допълнително оскъпяват продукцията. Общо взето очаквам тежка кампания по изкупуване на гроздето. Има райони с лозя, които няма да дадат хубава реколта, както миналата година, но има и такива, които не са пострадали от градушките например, каквито не липсваха. Общо взето като качество обаче реколтата е добра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.