1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Международни изложби за храни и напитки ще се проведат в София от 9 до 12 ноември 2011 г.

Международни изложби за храни и напитки ще се проведат в София от 9 до 12 ноември 2011 г.

230 директни изложители представят експонатите на над 360 компании от България и 35 други държави

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще открие официално международните изложби за храни и напитки, които ще се проведат в изложбения комплекс на София от 9 до 12 ноември 2011 г.

Български и чуждестранни компании представят разнообразни храни и напитки - месни изделия и деликатеси, мляко и млечни продукти, хляб, хлебни и сладкарски изделия, консервирани храни, вино, различни безалкохолни и други напитки.

Експонирани са суровини, материали, консумативи, опаковки, нови машини, технологии, оборудване, уреди за контрол и анализ, системи за управление на технологичните процеси, които са определящи за високите стандарти в индустрията.

Оригинални подправки, овкусители, ингредиенти и други добавки ще обогатят занаята на кулинарите и приобщаването им към международната кухня и култура.

230 директни изложители представят експонатите на над 360 компании от България и 35 други държави, сред които Италия, Германия, Франция, САЩ, Испания, Гърция, Белгия, Холандия, Швеция, Турция, Чехия, Великобритания, Дания, Полша, Австрия,  Швейцария, Румъния, Нова Зеландия и др.

Колективно участие имат фирми от Италия (“Spazio Italia”), Унгария, Турция, Австрия и Аржентина.

Специфичните храни и напитки на всяка страна са на предни позиции. Оферти за бизнес и приятни дегустации ще покажат най-силното от националната кухня на участниците.

Посолствата на ЮАР и Аржентина, български винопроизводители, компании от известни региони на Италия, ще демонстрират силата на елитни и качествени вина. Специалистите и гостите ще имат възможност да дегустират вина и от Унгария, Испания, Чили, Нова Зеландия и други страни.

Асоциацията на конвивиумите на SLOW FOOD в България отново привлича вниманието  към  достойни  представители  на родното кулинарно съкровище (зелено сирене от с. Черни Вит, смилянски фасул, високопланински пчелен мед, еленски бут и др.). Сред участниците в конференцията “Наредбата за директни доставки на продукти от животински произход. Предизвикателства и възможности“(10 ноември) е председателят на Фондацията на SLOW FOOD за опазване на биологичното равновесие г-н Пиеро Сардо от Италия.

 За втора поредна година “БИО ЗОНА” поставя на фокус сертифицираните храни, напитки и други продукти на биологичното земеделие и производство, организирана съвместно с Българска Асоциация Биопродукти и Асоциация на биотърговците в България. Ще се проведе конференция на тема “Балканите като част от европейския био пазар”, посветена на развитието на българското биопроизводство и търговия (10-11 ноември).

 Картината на изложенията обогатяват и все по-търсените храни и напитки за здравословно хранене от  ЗОНАТА ”ДИЕТА & ФИТНЕС”.

На изложенията гостува Генерална дирекция „Здравеопазване и потребители“ на Европейската комисия с кампанията „Ветеринарите в нашето всекидневие”. Поводът е отбелязването на 2011 като световна година на ветеринарите и 250-годишната история на тяхната професия - не само лекари на животните, но и защитници на хранителната верига от фермата до трапезата на повече от 500 милиона жители на ЕС. Чрез забава и занимания – рисуване на ветеринар, включване във фермерска игра, участие във ветеринарна викторина с награда и други атракции, организаторите от Генерална дирекция „ Здравеопазване и потребители“  искат да привлекат вниманието на децата в ранна възраст към хуманното отношение към животните и безопасността на храната.

 За всеки от основните браншове има важни В2В събития:

Втора национална конференция “Европейски пари за българското село” на тема “Програма за развитие на селските райони и предизвикателствата през 2012” по изпълнение на проект - „Провеждане на информационна кампания, насочена към мерки 112, 121, 142, 214 и 213 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР)” (9 ноември);

Нетуоркинг с германски производители на месо и месни продукти с организатори Дружеството за насърчаване на износа на германската месопреработвателна индустрия German Meat и Германо-Българската индустриално-търговска камара (10 ноември). Мероприятието се провежда в сътрудничество с Германската търговска камара в Австрия и със съдействието и участието на Асоциацията на българските месопреработватели в България, по поръчение на Федералното министерство на храните, земеделието и защита на потребителите (BMELV).

 “Лаборатория за италиански вкус“ – атрактивно представяне на едни от най-добрите гастрономични традиции и продукти на Италия  (виж приложената Програма).

Участниците очакват и традиционния Конкурс “Златен медал с диплом” за качествени готови храни, напитки и/или добавки, наложени на пазара. Церемонията по връчването на отличията  ще се състои на 11.11.2011 г. от 17.00 ч. в Панорамната зала на 7 етаж на ИЕЦ. 

Посетителите и гостите на изложбите могат да участват в ежегодно организирания Конкурс на потребителя и в томбола с награди – чанта, раница или куфар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.