1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Министър Найденов е разпоредил затягане на санитарния контрол на границата при вноса на дини

Министър Найденов е разпоредил затягане на санитарния контрол на границата при вноса на дини

Земеделските производители изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, в което настояват правителството да спре контрабандния внос на дини

В страната ни се внасят дини за по 2 стотинки килограма. От това се възмути министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Според него тези цени не са нормални и са опит за измама, включително и на данъчната система в България, пише в. "Новинар". Повод за коментара на министъра беше протест на производители на дини от Любимец. Земеделските производители изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, в което настояват правителството да спре контрабандния внос на сладкия плод, тъй като подбивал българската продукция.

Найденов обясни, че е разпоредил затягане на санитарния контрол на границата при вноса на дини. Според него държавата не може да се намеси по друг начин, защото в свободния европейски пазар и при пазарна икономика не може да налагат минимални изкупни цени и да се спре вносът. По думите му заедно с финансовия министър Симеон Дянков търсят механизмите за контрол над цените при вноса, тъй като в момента те се занижават изкуствено.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.