Срокът на годност на трите вида хляб е две денонощия
Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов представи новите стандарти за хляба.
Изготвени са: четири броя утвърдени стандарта “България”.
- Един Утвърден стандарт № 01/2011 - за три типа брашно: “Бяло”, “Добруджа” и “Типово” .
- Три Утвърдени стандарта за хляб:
- Утвърден стандарт № 02/2011 за хляб “Бял”,
- Утвърден стандарт № 03/2011 за хляб “Добруджа”
- Утвърден стандарт № 04/2011 за хляб “Типов”
Хлябът ще се произвежда в три грамажа: 500 гр, 650 гр и 830 гр и ще се предлага опакован и неопакован. Срокът на годност на трите вида хляб е две денонощия.
Утвърден стандарт №01/2011 Пшеничното брашно тип “Бяло”, „Добруджа”, „Типово” се произвежда от пшеница, съгласно БДС 602-87 от I, II и II Б група, неподлагана на генетична модификация. При технологична необходимост (години с ниско качество на зърното) се допуска влагането на спомагателни вещества: глутен и ензими - неподложени на генетична модификация и органични киселини. Не се допуска влагането на оцветители, избелители и консерванти.
В стандарта са заложени показателите, на които трябва да отговаря брашното: органолептични, физикохимични, химични и микробиологични. Описани са методите за лабораторно изпитване, технологичния процес на производство, производствения контрол (входящ контрол на суровини и спомагателни материали, технологичен контрол и контрол на готовия продукт), етикетирането и документите, придружаващи готовия продукт. Изготвена е Декларация за съответствие на брашното, която се издава при експедицията му.
Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...